Ahilik Haftası” Kutlandı

 Ahilik Haftası” Kutlandı

Edremit Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Ahilik Haftası nedeniyle Konferans Salonunda tören düzenlendi.

Edremit Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Ahilik Haftası nedeniyle Konferans Salonunda bir tören düzenlendi ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Anadolu`daki esnaf teşkilatının kurucusu Ahi Evranı Veli`nin 800 yıllık felsefesinin yaşatılması ve Ahilik Kültürüne sahip çıkılması istendi.

Ahiliğin maneviyatı iyi kullanmak olduğunu ifade eden Edremit Kaymakamı Abdulhamit Erguvan, bugün bu hususların kanunlarla güvence altına alındığını söyledi.

“Bugün modern dünyada ve Türkiye’de her şeyi kanunla düzenliyoruz. Ama geçmişte ahilik, bugün kanunla düzenlenen her şeyi içeriyordu. Problemleri çözüyordu. Hukuk zoruyla yaptırılan işlerin dışında, manevi baskısı ön plandaydı. Yeni dükkân açacak esnaflar ahilik anlayışıyla hareket etmeli” diyen Kaymakam Erguvan, “Ben 33 senelik kaymakamım. Bir sanat okulunda eksiklik görsem, o okulun müdürü başta olmak üzere bütün öğrencileri ayıplarım. Çünkü o okul, her meslekten kişi yetiştirildiği için parmakla gösterilmelidir” şeklinde konuştu. 

“Ahi kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına gelmektedir” diye özetleyen Edremit Ayakkabıcılar Odası Başkanı Alaaddin Akçeşme, “Ahilik, haksız rekabeti ortadan kaldıran, kaliteli üretimi teşvik eden, haklıyı kayıran, teşkilat mensupları arasında yardımlaşmayı sağlayan, mükemmel bir çırak, kalfa, usta ilişkisi kuran, sürekli insana saygı ve sevgiyi işleyen, vatanperverliği, bayrağı, ezanı ve devleti mukaddes sayan, çoğulcu demokrasinin hakim olduğu bir teşkilattır” diye bilgi verdi.

Edremit Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi mezunu olan öğrencilere iş yeri açma belgeleri protokol mensupları tarafından yapılan bir tören ile verilmesi sonrası, Ahilik ile ilgili şiirler okundu, Şeyh Edibali’nin nasihati, Ahiliğin görevleri ve Ahilik konulu slayt gösterileri sonrası davetlilere çeşitli ikramlar yapıldı.

Törene Edremit Kaymakamı Abdulhamit Erguvan, Edremit Belediye Başkan Vekili Mehmet Ertaş, İlçe Jandarma Komutanı İlkay Gül, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Korkmaz, İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Acar, İlçe Milli eğitim Müdürü Yusuf Koç, esnaf odaları başkanları, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. ENVER DOLGUN



  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli